Масово велосипедистите карат опасно 09.07 | 20:12

За първите 5 месеца от началото на годината са блъснати 41 колоездачи в страната

От Цанка Донкова

Масово велосипедистите карат опасно. Те все по-често се превръщат в основна причина за възникване на инциденти. Всяка минута по един колоездач изскача опасно в нарушение на пешеходна пътека и създава рискова ситуация за шофьорите, съобщава в. "Телеграф".

Проверка показа, че на някои от най-натоварените кръстовища в София колоездачите масово не знаят, че велосипедът трябва да се бута на зебра и че не е разрешено да се кара колело по тротоарите, където често сблъсъкът с пешеходците се разминава на сантиметри. Има и велосипедисти, които знаят правилата, но не ги спазват.

"За първите 5 месеца от началото на годината са блъснати 41 колоездачи в страната, като трима от тях са загинали", съобщава инспектор Асен Караджов от Главна дирекция "Охранителна полиция". През м.г. броя на инцидентите е бил 69. Малко колоездачи знаят, че звънецът на велосипеда е задължителен, а ако нямат такъв, могат да получат фиш от полицаите. Той обикновено е в размер от 10 лева и се съставя, ако нямат преден или заден фар. Използването на светлоотразителна жилетка е задължително, ако велосипедистът кара извън населените места.

"Прави впечатлени, че колоездачите през последните години стават по-подготвени, колелата им са по-добри и използват каски и наколенки", обясняват от КАТ.

Водещи

Най-четени