Масово отравяне на котки в Пловдив 03.02 | 17:31

Природозащитна организация ще сезира прокуратурата

От iNews

За масово отравяне на улични котки в Пловдив и разхвърляне на отрова, която е опасна и за малките деца, сигнализират доброволците от iCat Rescue. Опасното вещество било разхвърляно в общите площи между блоковете и дори по детски площадки.

През ден – два на бул. "Цариградско шосе” 48-58 защитниците на животни намирали трупове на улични котки. Те имат съмнения кой от живеещите на тези номера поставя отровата и са твърдо решени да сигнализират прокуратурата за действията на злосторника. До момента доброволците са открили труповете на 4 котки, но пък други улични маци от колонията, за която се грижат от iCat Rescue са изчезнали. Предполага се, че и те може да са станали жертва на неизвестния отровител.

Две от маците все още се борят за живота си, след поглъщане на отрова, поставен някъде в общите площи и детски площадки. Една от маците не успяла да се пребори - бъбреците й отказали да функционират поради натрупаните кристални частици от отровата, разказват дамите от iCat Rescue. В неделя в една от къщичките, които те са поставили за котаците, открили още една жертва. Котето било починало, вследствие на бързодействаща отрова или вид киселина. "Мацо бе успял да се дотътри на скришно, където да умре бавно и болезнено, задушавайки се от подуването на езика и от кръвоизливите причинени от отровата. Сигнализирани бяха органите на реда”, съобщиха за Агенция Монитор от организацията.

Оттам са категорични, че ще направят всички законови стъпки, за да бъде открит злосторникът, който трови уличните котки. Само няколко дни преди масовото отравяне в района се появило писмо с текст, който насажда насилие и от който лъха очевадна непоносимост към уличните котки. Текстът на писмото бил насочен срещу доброволците на организацията, като бил подписан от домоуправата на входовете. "Които явно са решили да "разчистят” по изключително жесток начин безстопанствените животни. Навярно някой е счел, че да поеме нещата в свои ръце, пръскайки отрова в околната среда и замърсявайки я и че жестокото и престъпно действие ще остане безнаказано. Обещаваме, че си сбъркал адреса - имаме свидетели!”, казват от iCat Rescue. Оттам напомнят, че според чл. 325б. от НК: "Който прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева”.

Снимката е илюстративна

Водещи

Най-четени