Матева: Всички 12 хил. машини са готови за предстоящите избори 30.08 | 18:44

До момента са регистрирани 23 партии, 6 коалиции и 2 инициативни комитета

От iNews

Всички 12 837 машини са готови и могат да бъдат използвани на предстоящите избори. Това каза в студиото на "Денят на живо” по NOVA NEWS зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Предстои да бъде извършена профилактика преди инсталирането на софтуера за предстоящия вот, а до момента е извършен ремонт на 800 от машините, обясни още Матева.

По думите й най-честите проблеми са с принтерите на машините. "По-малко са проблемите с устройството, в което се поставят смарт картите”, поясни тя. 

Към момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител, на който да бъдат възложени действия по инсталиране на софтуера. 

Матева потвърди, че промяна в Изборния кодекс няма и правилата за гласуване с машина и с бюлетина остават непроменени. "С машини ще се гласува в избирателните секции в страната, в които има повече от 299 избиратели. По предварителни данни в страната това са 9363 секции, в които има по една машина. А извън страната- 289 секции”, каза говорителят на ЦИК и допълни, че от комисията са решили да поставят втора машина в секции, в които на предходни избори са гласували повече от 349 избиратели. Целта е да се успокои изборният процес както за избирателите, така и за представителите не а СИК.

Матева припомни, че срокът за подаване на заявление за подвижните секции е до 17 септември. А когато има образува подвижна секционна избирателна комисия, допълнителни заявления ще могат да се подават до 26 септември.

До момента са регистрирани 23 партии, 6 коалиции и 2 инициативни комитета, каза още росица Матева.

Водещи

Най-четени