Машинист: Влакът не се движеше бързо, скъсаха се вагони 11.12 | 18:52

Собственикът на злополечния влак "Булмаркет рейл карго" започва вътрешно разследване

От iNews.bg

Владимир Петров - един от машинистите на влака, чието дерайлиране предизвика експлозия в село Хитрино, заяви пред Нова телевизия, че докато влакът е стигнал до гарата, не се е движил с превишена скорост.

Според стрелочника на гарата, който също е сред сериозно пострадалите, влакът е навлязъл в гара Хитрино със 110 км в час при допустими 40 км в час. Истината обаче скоро ще излезе от черните кутии на локомотива, които записват всичко.

Петров си спомня за минутите преди и след инцидента и заяви: "Все още съм в шок".

Той е бил във втория локомотив. "Нямах поглед върху всичко, което се случва. Не съм участвал във взимането на решението за спиране. Знам, че имаше скъсване на вагоните, усетих придръпване", спомня си той.

Според него са минали около 2-3 минути между излизането на композицията от релсите и последвалия взрив.

Частната компанията "Булмаркет рейл карго", която е собственик на дерайлира вчера товарен влак на гара Хитрино, при което загинаха 8 души, поднася съболезнования на близките на жертвите и започва вътрешна проверка на случая, резултатите от която ще предостави на разследващите.

"Ръководството и служителите на "БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО" ЕООД изказват най-искрени съболезнования на близките на загиналите при взрива в с. Хитрино и съпричастност към всички пострадали", се казва в съобщението.

"Причините за инцидента са в процес на изясняване от компетентните органи, които събират доказателства за изясняване на всички факти и обстоятелства от значение за случая, който е изключително сложен", посочват от компанията. И уверяват, че оказват пълно съдействие на разследващите от всякакъв характер във връзка с изясняване на случая.

"Отделно от това, съобразно и регламентираните в дружеството вътрешни правила е назначена служебна проверка на цялата документация и действия, във връзка със случая, резултатите от които ще бъдат предоставени на разследващите органи", се подчертава в съобщението.

Дружеството участва с целия си технически и кадрови потенциал, с който разполага в дейностите, насочени по обезопасяване на мястото на инцидента и ограничаване на последиците от него, гласи още изявлението.

"Булмаркет рейл карго" отбелязва, че "е железопътен превозвач с опит и взискателни стандарти на работа и ще направи всичко необходимо за установяване на причините предизвикали инцидента".  

Водещи

Най-четени