Мегакомплекс върху над 620 дка ще се появи край Плана планина 27.04 | 16:26

Правителството одобри меморандум с инвеститора, който иска да налее в проекта близо 54 млн. лв.

От iNews.bg

Огромно луксозно селище ще се появи в близките 3 години в района на Плана планина между София и Самоков. То ще обхване територия от 621 декара. Инвеститор е компнията "А.З.К. Пропъртис”, която възнамерява да вложи в проекта си, носещ името "Плана Хайтс”, 53.65 млн. лв. В тази връзка на днешното си заседание правителството одобри прокет на меморандум за разбирателство между държавата и въпросната компания.

Проектът "Плана Хайтс” предвижда иницииране и създаване на впечатляващо от архитектурна гледна точка селище. Предвижда се то да бъде модел за напредък, високи стандарти и качество на живот, ситуирано в изключителна пасторална среда. Проектът обхваща изграждането на необходимата за нуждите на селището инфраструктура – пътища, електричество и водоснабдяване, сгради за обществена полза – търговски център, спортен център, медицински център, детска градина, паркове, зелени площи и детски площадки, център за сигурност и 150 къщи за отдаване под наем. Допълнително 600 парцела ще бъдат структурирани за възможни жилищни нужди. Комплексът ще бъде построен върху земя, която е собственост на инвеститора и е закупена конкретно за реализацията на този проект. Общата застроена площ се очаква да бъде около 25 дка.

Предмет на настоящата инвестиция е изграждането на инфраструктурата и всички сгради за обществено обслужване, както и къщите за отдаване под наем. Общият размер на инвестицията се планира да бъде в размер на 53 650 млн. лева. След въвеждането в експлоатация на обектите по проекта се очаква да бъдат създадени около 100 нови работни места.

Очаква се осъществяването на тази част от проекта "Плана Хайтс", предмет на меморандума, да приключи в края на октомври 2019 г. За осъществяване на проекта държавата ще предостави пакет от насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите.

Водещи

Най-четени