Между 25 и 30 хил. визи годишно издава американското посолство у нас 11.04 | 19:29

Между 15 и 18 хил. са туристическите и бизнес визите

От Ивелина Георгиева

Годишно посолството на САЩ в България издава между 25 и 30 хил. визи на българските кандидати. Това каза американският посланик в България Джеймс Уорлик. В рамките на тази бройка са включени всички видове визи с цел бизнес, туризъм, за студенти, летни бригади и др., допълни той.

Издаваните визи само за туризъм и бизнес на българските граждани са между 15 и 18 хиляди. Именно този вид визи се взима под внимание в програмата за безвизов режим на САЩ.

Около 14% от туристическите и бизнес визите срещат отказ от страна на американското посолство, посочи посланикът на САЩ у нас.

Това означава, че все пак по-голямата част от кандидатите получават визите, за които кандидатстват, заяви консулът на САЩ в България Ерик Алекзандър.

По думите му все повече визи се издават на български граждани и те все повече отговарят на изискванията. За съжаление има и някои кандидати, които имат за цел да останат и да работят нелегално в САЩ, съответно те не получават визи.

Според настоящото законодателство за отпадане на визовия режим максималният процент на откази трябва да е 3%. Понастоящем Конгресът на САЩ преразглежда този процент и предстои да се разбере дали той ще се промени или ще остане същия.

Трябва да бъде отчетен и фактът, че в България вече се издават 10-годишни визи, което означава, че броят на отказите съотносимо с това ще се увеличи, защото броят на кандидатите е намалял и ще намалява, тъй като визите имат давност 10 години, коментира посланик Джеймс Уорлик.

Водещи

Най-четени