Местан: Тези местни избори ще покажат кой, кой е в българската политика 08.10 | 13:20

ДПС очаква резултатът от изборите да има оздравителен характер за българската демокрация, смята лидерът на партията

От iNews.bg

ДПС очаква резултатът от местните избори да има оздравителен характер за българската демокрация. Това посочи пред журналисти в Арбанаси лидерът на партията Лютви Местан, цитиран от Фокус.

 Лютви Местан допълни, че сега страната ни има тежък проблем с развитието на демократичния процес. По думите му това се дължи на участието на крайни националисти и ксенофоби в управлението.

"Основният лозунг на ДПС на тези избори – "Либерални общини - демократична България”, е разчетен от избирателите на ДПС по начин, който включително и мен ме изненада. Какво казваме с този лозунг – България има тежък проблем с развитието на демократичния процес.

Страната се управлява по една формула с прякото участие на крайни националисти и ксенофоби. Проблемът на тази коалиция не е, че в нея влизат политически сили с различни идеологии. Подобни коалиции се случват и в други европейски държави. Германия, например се управлява от широка коалиция, в която влизат християндемократите на Меркел и социалдемократите.

Да, подобни коалиции са възможни. Проблемът на коалицията, която управлява България е, че в нея се включват и антисистеми, недемократични, антиевропейски политически сили като Патриотичния фронт и ВМРО”, допълни лидерът на ДПС. Според него, подобна коалиция няма как да генерира реални реформи.

 По думите му това е и основната причина всички важни и значими решения в Парламента да се взимат с подкрепата на ДСП.

 "Как могат да се изправят нещата и могат ли? Да, разбира се, това са възможностите и силата на демокрацията. Ние смятаме, че изправянето на политическия процес може да започне на тези местни избори. Колкото по-либерали и демократични са българските общини, като основа на демокрацията, толкова по-здрава ще бъде и укрепена ще бъде и самата демокрация”, каза още Лютви Местан.

Той допълни, че в хода на предизборната кампания, към този момент, избирателите на ДПС са показали, че имат висока политическа зрялост, политически усет и чувствителност за предизвикателствата, които стоят пред България и българската демокрация.

 "Ние очакваме резултатът от местните избори да има оздравителен характер за българската демокрация. Избирателите на ДПС са наясно с това предизвикателство и точно по тази причина ще подкрепят силно нашите кандидати.

 

Тези местни избори ще покажат кой, кой е в българската политика и на каква реална подкрепа от българските избиратели разчита, за да съобразят и политическите си претенции с реалното доверие, което са успели да генерират. В противен случай се получава огромно разминаване между огромна политическа претенция и ограничено доверие от избирателите”, допълни Лютви Местан.

Водещи

Най-четени