Местят по-късно матурите за малките класове 09.07 | 17:20

Дават повече стипендии за студентите с педагогически специалности, за да ги задържат във ВУЗ-овете

От iNews.bg

Обсъждаме нови по-късни дати за провеждането на националното външно оценяване (НВО). Съгласно новия закон то ще се провежда на други по-късни дати спрямо сега  - около 15-20 юни за учениците след 7-ми клас и края на май-началото на юни за тези след 4-ти клас. Така ще се спази изискването на новия училищен закон оценяванията да се проведат до две седмици преди приключване на учебната година, обясни вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева. Тя допълни, че е имало много такива предложения от учители, директори, родителски организации. Тя предупреди, че тези промени ще станат факт не веднага, а когато бъде утвърден държавният образователен стандарт за оценяването на резултатите.

"Осигурихме стипендии за педагогическите специалности като приоритетни. Без студенти по тези специалности настъпва проблем за държавата и затова искаме студентите да разчитат на такъв тип подкрепа през цялото си следване. Педагогическите специалности са с ниска издръжка и затова със Съвета на ректорите водим разговори в тази посока”, каза още Кунева.

Тя допълни, че е призовала ректора на Шуменския университет да засилят педагогиката и тя да е запазената марка на този ВУЗ. Той е особено ценен в подготовката на педагогическите кадри, от които в следващите години ще има дефицит. По оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" едната от осите е за наука и висше образование и ги призовах да участват със свои проекти и в партньорства за центрове по компетентност и по другите направления, посочи още Кунева. Добрата новина е, че ШУ кандидатстват по два такива проекта, както отбеляза ректорът, и те са свързани с културно-историческото наследство, което би било значителна финансова помощ за университета.

Водещи

Най-четени