Метрото изсуши емблематично софийско езеро 12.02 | 10:15

Жителите на квартал „Дружба“ 1 нехаят за любимия си парк

От Теодора Кокаланова

Езерото в столичния жк "Дружба 1" пресъхва и се превръща в блато. Заради разширението на метрото до летището от миналата година имало водочерпене от езерото, но водата била връщана обратно с помпи. Въпреки това нивото на водата вече е спаднало с повече от метър.

Жителите на квартала са притеснени и се опасяват, че при копаенето е засегнат водния участък. Хидролозите обаче са обнадеждени, че ще се напълни по естествен начин. Според кметът на район "Искър” Ивайло Цеков адската суша и горещина миналото лято, както и липсата на сняг през тази зима застрашават сериозно пълнотата му, съобщи в. "Монитор”.

Експертите посочват, че причината за проблема с езерото в парк "Дружба” е изграждането на метро тунела. Технологията на изграждането му предвижда дренираните в котлована му води по време на строителството до окончателното завършване да се изпомпват обратно в езерото.

Изграждането на тунела трябва да приключи този месец, уточни главният архитект на района Теодора Донкова. От "Софийска вода посочват, че изпускателят, който е заустен в езерото е свързан към водопроводната мрежа, захранваща квартала.

При евентуалната му употреба, в езерото ще постъпва питейна вода, която в противен случай би била изпускана в канализацията. Няма начин да се влива мръсна вода във водоема, допълват от дружеството.

Живеещите в района обаче се опасяват дали има срок за възстановяване нивото на езерото и ако то не се напълни както преди, кой ще понесе отговорност. Гражданите искат да знаят дали има анализ на засегнатите флора и фауна, защото в езерото преди е имало костенурки и патици.

Дружбенци твърдят, че в него вече са се образували малки островчета. Сега паркът край езерото е единственият в "Дружба” 1 и 2, в който столичани има къде да се разхождат. Той е любимо място на живеещите в квартала за джогинг и разходка. Според жителите, ако езерото изчезне, то мястото може да бъде застроено и така да останат без парк.

Според Общия устройствен план на София на мястото не трябва да изникват сгради, а да останат зелени площи. До дни ще се сформира работна група от експерти, които ще следят нивото на дружбенското езеро, каза още районният кмет Ивайло Цеков.

Водещи

Най-четени