Миков: Брюксел дава пари за борба с бежанската криза, но забрави България 06.03 | 15:23

Страната ни трябва да бъде по-активна на европейската сцена, да търси съюзници и да настоява за Шенген

От iNews.bg

Европейският съюз предоставя финансова помощ за борбата с бежанската криза на държави, които не членуват в него, но в същото време България не получава нищо. В същото време страната ни има доста разходи във връзка с борбата с мигрантската вълна, които се поемат изцяло от българските данъкоплатци. Това стана ясно от думите на лидера на БСП Михаил Миков пред БНР. Според думите му проведеното вчера обучение на границата между военни, полицаи и БЧК има по-скоро показен характер, а големият въпрос е, че през последните години България демонстрира сериозен капацитет за охрана на границата с цената на много лишения на българския данъкоплатец. Той даде за пример строежа на ограда по границата с Турция, която излиза колкото годишния бюджет за култура.

"Всичко това страната ни плаща без да е пълноправен член на Шенген. Крайно време е в Брюксел да се постави въпросът къде е България в тази сложна обстановка, доколко европейската солидарност и партньорство се отнасят и за нас или само за страните в Шенген”,  подчерта Миков. Той допълни и че от ЕС вече са предвидили 800 млн. евро помощ и за държави-членки, но не е ясно дали някаква част от тези средства ще достигне и до България.

Според лидера на БСП страната ни трябва да бъде изключително активна и да потърси своите съюзници, за да гони две цели – европейска солидарност за разходите, които правим от националния си бюджет за охрана на 1300-километровата ни граница, външна на ЕС, и второ – за ускоряване на процеса по приемането ни в Шенген. ”България се доказа като сериозен защитник на Европа и външните й граници. Гласът на Балканите трябва да се чуе по-силно в Брюксел, защото тук влизат и страни-членки като България, Румъния и Хърватия и страните от Западните Балкани, които са кандидат-членки и са подложени на миграционен натиск”, допълни Миков.

Водещи

Най-четени