Министерството на Лиляна Павлова ще работи до Нова година 12.10 | 13:46

Задълженията й не се изчерпват с края на европредседателството, каза Борисов

От iNews.bg

Министерството на Българското европредседателство ще бъде закрито в края на годината. Това обяви по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на левицата за продължаващите функции на ресорния министър Лиляна Павлова, въпреки приключилата българска ротация на Съвета на Европейския съюз, предаде БНР.

Председателството на Съвета на ЕС беше важно за България и имахме увереността, че имаме административен и управленски опит да го проведем. България се доказа като достоен и стабилен партньор в общността на Европа, каза още Борисов, предаде БГНЕС.

В държавните органи на Румъния и Хърватия има покана към България да споделим опита си, натрупан по време на нашето председателство. Работим в координация с Естония и Австрия по приетата програма, този процес ще приключи с резултати в края на 2018 г., добави Борисов. Задълженията на министър Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване на европредседателството, а с официалното приключване на трио председателството, както е залегнало в програмата на ЕС. Освен това министър Павлова е председател на Съвета по европейски въпроси към МС, подчерта премиерът.

Той добави, че Павлова ръководи заседанията на СЕВ и координира изготвянето на проекти и планови документи. На Павлова е възложено да координира Седмата годишна среща на страните от Централна Европа и Китай, която се проведе на 6 и 7 юли. Взехме решение тогава да се създаде партньорски център в България, възложено е на министър Павлова да координира работата на този център заедно с китайската страна, уточни още Борисов.

Водещи

Най-четени