Министрите и зам.-министрите се спасиха - бонусите са върнати 05.03 | 09:40

Няма основания за уволнения на министри и зам.-министри, каза Румяна Бъчварова

От Кремена Бедерева

Няма основания за уволнения на министри и зам.-министри. Това обяви в ефира на bTV началникът на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова.

Премиерът Бойко Борисов призова всички, които са взели бонуси - министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник-областни управители трябва да върнат взети бонуси до петък - иначе уволнения.

"Официално съобщение за бонусите ще има след заседанието на Министерски съвет в сряда. От тези хора, които са на политически позиции, всички са върнали първата част от сумата - до петък – за 2011 г., като се учудих, че са успели да го направят", каза още Бъчварова.

"Много е важно да се знае, че тези пари са взети на законовото основание", уточни още Бъчварова. "Тези основания са определени от предишното и предишните правителства с цел материално стимулиране на хората, които работят в управлението".

"Има възможност да се получат средства в края на финансовата година, които са т. нар. ДМС (допълнително материално стимулиране) или са в резултат от спестени средства от фонд "Работна заплата", обясни още Бъчварова. 

Тя предположи, че имат право да получат това ДМС, защото едно министерство, вместо да има пет зам.-министри има примерно двама или трима. "Има и останали още 5-6 основания, които са за положен труд при определяне на концесии", заяви Бъчварова.

Тя даде за пример случая с министър Трайчо Трайков, който имал основание на закона, който е внесен, одобрен по времето на Петър Димитров. "Изключение е и участието в одитни комисии, което също се заплаща. Трайков за миналата година е дарил парите за лечение на едно дете и никой не го е съобщил", припомня шефът на политическия кабинет.

За тази година всички, които са взели за 2011 г., към петък са ги превели в този фонд, увери още тя.

Бившият зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова също е върнала сумата, която е взела, но Бъчварова отказа да коментира с точни цифри и имена. "Призивът на премиера беше да се прояви лична и морална позиция и ултиматумът, че след това ще има промени, беше свързан с личната му преценка дали може да продължи да работи с човек, който е готов за направи този жест", уточни още Румяна Бъчварова.

"Миналата година МС прие нова наредба, с която определя как ще бъде формирането на заплащането. Този закон е минал на първо четене в НС и предстои второто му четене. Това е политическата воля на това правителство. То е в парламента и всички депутати, които поставят тази тема трябва да го знаят. Аз лично не съм срещала позиция нито от Синята коалиция, нито от БСП, нито от ДПС как трябва да бъде уредено заплащането", отбеляза Румяна Бъчварова.

В МС има хора, които вземат два или три пъти повече, отколкото взема премиерът, възмути се Бъчварова. "А министър Рашидов от първия ден, в който е министър, си дарява заплатата на деца", похвали го тя.

Запитана каква е тази практика на даряване на пари на деца, а не трябва ли политиката да е такава да не се налага даряването на средства, тя отговори: "Това е индивидуална воля, а не политически акт".

За скандала около Агенцията по вписванията, оставката на шефа на агенцията заради това, че си бе отпуснала сама на себе си огромна сума като бонус, Бъчварова коментира, че е "изключително трудно да се намерят хора да работят за тези пари на такъв пост". Заплатата на Виолета Николова като директор на Агенцията по вписванията бе 1500 лв. или чисто 1100 лв.

Бъчварова каза още, че заради надписванията върху заплатата си Виолета Николова вече не е на този пост.

"Всеки, който е поискал информация, я е получил – няма абсолютна тайна по този въпрос. Въпрос на политическа воля да има активно представяне на информацията тези цифри да бъдат обявявани в определена периодичност", увери още Бъчварова.

 

Най-четени