Министър Димов: Дадени са предписания за комплексните и значими язовири в сезона на пълноводие 23.04 | 16:31

Днес в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова и министър Нено Димов беше изградена дига на една от критичните точки по поречието на реката

От iNews.bg

МОСВ е дало предписания за нивото на всички комплексни и значими язовири в сезона на пълноводие. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в столичния район "Панчарево", където заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова провериха хода на започналото днес контролираното изпускане на язовир "Искър".

"В момента няма язовири на критични нива в страната. Целта на предписанията ни е от една страна да осигурим приемане на водата през язовирите по време на топенето на снеговете и валежите през пролетта, от друга  – да гарантираме необходимите количества за питейни нужди, за напояване и други стопански дейности", обясни министър Димов. Предписанията се дават от МОСВ към институциите и дружествата, които стопанисват язовирите.

"Около 14% от обема на яз. "Искър" е свободен.  Ще бъдат изпуснати 10 млн. кубика, с които ще бъде осигурен необходимият обем за очаквания най-висок приток през май. Направена е проверка по реката и има проводимост за количествата, които се изпускат от язовира", каза Нено Димов. Кметът Фандъкова припомни, че всяка пролет се предприемат превантивни мерки за това да се гарантира сигурността на населените места по поречието на реката. Контролираното изпускане на яз. "Искър" ще продължи около една седмица. Общият обем на яз. "Искър" е 655,3 млн. куб. м, а в момента е 565,302 млн. куб. м (86,3% от общия обем).

В дейностите по подсигуряване на допълнителни диги по реката и наблюдението на критичните точки се включват и доброволци, които работят заедно с предприятието "Язовири и каскади", "Напоителни системи" ЕАД, Областната управа, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Днес в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова и министър Нено Димов беше изградена дига на една от критичните точки по поречието на реката – при Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в с. Кокаляне, район "Панчарево".

Водещи

Най-четени