Министър Лукарски се закани да отнема лицензи на асансьорни фирми 10.03 | 15:00

Всеки асансьор ще има номер и електронен паспорт

От Маринела Добрева

Предвиждаме цялостно и частично отнемане на лицензите на фирмите, поддържащи асансьорите, ако не спазват Закона за техническа изправност на асансьорите, закани се министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той обяви, че ще бъде внесен нов Закон за технически надзор над асансьорите. По думите му този закон ще касае, "наболялата тема за безопасността на асансьорите". В него ще са заложени промени, засягащи досега действащия Закон за техническите изисквания към продуктите.

"Конкретната цел е подобряване дейността на асансьорите", заяви министър Лукарски.

 

Предвижда се до края на октомври да започне паспортизацията на всички асансьори в страната, като ще бъде създаден публичен електронен регистър на съоръженията. В него ще се включва пълна информация за техническото състояние на всеки асансьор - дали и кога е проверяван, коя е поддържащата фирма, справка дали фирмата има действащ лиценз. Всяко съоръжение ще бъде маркирано с холограмен стикер, на който ще бъде посочен идентификационният му номер. "Липсата на такъв стикер ще е ясна индикация, че асансьорът не е безопасен и че е в сивата икономика", обясни министър Лукарски. По номера гражданите ще могат да проверят в онлайн регистъра всички данни за асансьора.

Председателят на държавната агенция Стефан Цанков съобщи, че е отворен и горещ телефон на ДАМТН, на който всеки гражданин може да подаде сигнал при проблем с асансьор. Той препоръча гражданите да се обаждат за помощ на експертите от агенцията, защото те могат да помогнат без да увреждат технически съоръжението. Той увери, че агенцията разполага с необходимите кадри, за да може ефективно да управлява постъпващите сигнали.

Министър Лукарски изрази увереност, че електронният регистър ще допринесе и за съществено изсветляване на фирмите за поддръжка, които към момента укриват реалния брой на обслужваните асансьори. Според данни на ДАМТН около 75% от фирмите в бранша крият обороти и са в сивия сектор, съобщи Цанков. Той посочи, че има фирми, които декларират поддръжка на 50 асансьора, а реално обслужват 200. За да изкара оборотите на светло, ДАМТН в момента е предприела съвместни проверки с НАП и НОИ. Проверяват се несъответствия в платежните документи за поддържаните съоръжения, броят и експертизата на персонала. Според Цанков от изсветляването на сектора се очаква допълнителен приход за бюджета от 16 млн. лв.

Готвените промени в Закона за техническия надзор предвиждат още създаване на камара на фирмите, поддържащи съоръжения с повишена опасност. Основната функция на тази камара ще бъде осъществяването на паралелен вътрешен контрол на фирмите в бранша. Освен това ще бъдат създадени изпитни центрове, в които техниците ще минават на тест.  

Министър Лукарски посочи още, че се готвят единен национален стандарт за технически надзор и за поддръжка и ремонт, които са предпоставка за засилване на контрола и обезпечаване безопасността на асансьорите в страната. Очаква се стандартите да са готови в рамките на следващите 6 месеца.

Ще затегнем контрола и чрез премахване на възможността фирмите, които обжалват решение за отнемане на лиценз да продължават дейността си. Такава е уредбата към момента и това доведе до множество инциденти", допълни министър Лукарски. В закона са предвидени и парични глоби в размер до 2000 лв. и временно отнемане на лиценза за неизрядни фирми.

ДАМТН е проверила 1000 асансьора за първите два месеца на 2015 г., а през миналата година проверените съоръжения са 4000. Отнети са 13 лиценза на фирми за технически надзор и 88 лиценза на фирми за поддръжка и ремонт.

Водещи

Най-четени