Министър Ненчев не прие оставката на шефа на "военните тайни" Йордан Бакалов 05.10 | 14:53

Военният министър изтъкна като причина професионализма на шефа на служба "Военна информация"

От Стефан Марков

Шефът на служба "Военна информация" Йордан Бакалов хвърли днес оставка - нещо което анонсира още миналата седмица. Заявлението му обаче не е прието и към момента Бакалов остава на поста.

Министърът на отбраната Николай Ненчев е изтъкнал в лична среща с ексдепутата от СДС, че цени високо професионализма му и желае Бакалов да запази позицията си. От военното министерство съобщават, че Ненчев очаква от Йордан Бакалов да реформира служба "Военна информация" и да продължи да поддържа добри контакти с партньорските служби.

 Мотивите за подадената оставка са несъвместимост на заемания пост на служба "Военна информация", произтичащи от приетия от Народното събрание Закон за военното разузнаване. От Реформаторския блок обаче настояват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху така приетото решение и то да се прегласува в Народното събрание. 

Развръзката по случая ще стане ясна идните дни. Дотогава Йордан Бакалов ще продължи да изпълнява задълженията си, макар че е обиден и не скри това от медиите след завръщането си от посещение в Швейцария. 

В негова подкрепа днес се изказа и премиерът Бойко Борисов. След откриването на нова сграда на Софийския районен съд, министър-председателят изрази изненада, че парламентарната група на ГЕРБ е гласувала, така че Бакалов да бъде бламиран в близко бъдеще. 

"Аз изключително много харесвам господин Бакалов. Не знам какво се случи в парламента, но доколкото разбрах президентът ще върне тази точка като вето или поне това от Радан Кънев научих, така че ще свърши предизборната кампания и ще ги събера от моята парламентарна група, за да видя по какви мотиви са се водили, когато са взели това решение, защото не е тайна, че аз бях човекът, който го предложи", заяви Бойко Борисов. Думите му стреснаха редовите депутати от ГЕРБ, които отсега се чудят какво оправдание да намерят.

Най-четени