Миньорите бесни на НЕК 22.03 | 19:14

Въглищата нямали общо със скъпия ток

От Христина Рафаилова

Работниците от  Мини "Марица Изток” се жалват на служебния министър на икономиката Асен Василев от Националната електрическа компания.

Синдикалистите в предприятието излязоха с остра декларация относно твърденията на компанията, че въглищата, добивани в мините, са сред причините за високата цена на тока.

В текста се подчертава, че въглищата представляват 2,5 стотинки в един киловат часа енергия.

Профсъюзите заявяват, че твърдението на НЕК предизвикало сериозно социално недоволство сред миньорите.

Според синдикалистите обвиненията спрямо въгледобивната индустрия целят да прикрият редица нередности. Сред тях са неразумните инвестиции в проекта АЕЦ "Белене”, както и високата изкупна цена на тока, произвеждан от възобновяемите енергийни източници. Също така се потулвало нежеланието на НЕК да изнася ток.

Миньорите обвиняват ръководството на компанията, че са я довели до фалит. Според тях обвиненията към мините имат за цел да прикрият истинските виновници.

В декларацията са настоява да се потърси  отговорност от авторите на твърденията за мините.  Тя е изпратена  и на шефовете на БЕХ – Михаил Андонов, и на НЕК – Крум Атанасов.

Преди ден от НЕК предложиха рудниците на мини”Марица изток” да бъдат дадени на ТЕЦ-те и така да не се стига до увеличение на тока. 

Водещи

Най-четени