Миньорите от "Горубсо Мадан" още не са получили заплатите си 04.04 | 14:33

В Кърджали ще има протест на работещите в ОЦК "Кърджали"

От Ивелина Георгиева

В 16:30 час утре (5 април) в Кърджали ще има общ митинг на всички структури на КНСБ в ОЦК "Кърджали". Протестът ще се състои на централния площад в града пред сградата на общинската администрация.

Следващата сряда (11 април) протестът се пренася в София - от 10 часа ще бъде следващата протестна акция на служителите в комбината. Те ще се съберат пред сградата на "Интертръст" (компанията, представлявана от Валентин Захариев, концесионер на комбината – бел. ред) и ще стигне до Народното събрание.

По думите на Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ около 700 души са решени да отстояват правата си докрай. Ако не бъдат взети предвид исканията на протестиращите в сряда, следващата форма на протест ще бъде блокиране на най-близкия гранично-пропусквателен пункт (най-близкият е ГКПП Кърджали - Комотини (Маказа) – бел. ред).

Синдикатите посочиха още, че сделката за "Горубсо Мадан" още не е финализирана и има само формално съгласие, но без официално решение. Работниците още не са получили заплатите си и не могат да влязат да работят в мините. Затова, ако не бъде финализирана сделката до сряда, и работниците от "Горубсо Мадан" ще се присъединят към протестиращите от ОЦК "Кърджали", стана ясно още по време на пресконференция в КНСБ.

Според синдикатите Валентин Захариев рекетира всички като с искания за нови плащания и за погасяването на негови кредити, които той се опитва да прехвърли към новите собственици.

Синдикатите припомниха, че в средата на месеца ще изтече и срокът даден от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за прекратяване на концесията на минното дружество.

КНСБ настояват още и за среща с новия здравен министър Десислава Атанасова и директора на НЗОК Пламен Цеков, които досега обаче не са се отзовали на техните покани. Част от основните теми на разговорите ще бъдат за спешната помощ, допълват от синдикатите.

Най-четени