Мистерията около измрелите животни в Столичния зоопарк се разплита 28.08 | 14:33

Готови са резултатите от взетите проби

От Цанка Донкова

Мистерията около смъртта на животните в столичния зоопарк вече се разплита. След като вчера (27 август) се оказа, че проблемът не е бил в сеното, което е давано на екземплярите в зоологическата градина, то днес вече са готови и резултатите от пробите, взети от умрелите камила, бизон и няколко гаури.

Според тях е имало пестициди в храната и именно те са най-вероятната причина за смъртта на животните, съобщава агенция "Фокус". Пестициди са били открити както в житото, така и в житните трици, доставени от столична фирма с чуждо участие.

Пестициди са били открити и по време на аутопсията на животните, които умряха в събота и неделя. Все още не е ясно кога ще бъде отворена за посетители Столичната зоологическа градина.

В същото време животни издъхнаха и в зоопарка в Стара Загора. Животните са били прехвърлени от закритата зоологическа градина в Пловдив. Смъртта им е настъпила в периода на адаптацията им миналата седмица.

"Изключва се вероятността причина за фаталния им край да е болестта "син език". При аутопсията е установено, че муфлоните са починали от ентеротоксини", уточни д-р Михайлов.

За да се предпазят преживните животни от заболяването "син език", в Старозагорския зоопарк е извършена дезинфекция.

Водещи

Най-четени