Митрополит Григорий временно ще оглави Светия Синод 06.11 | 12:11

Патриарх Максим направи много, особено през годините на разкола, коментира митрополит Гавриил

От Ивелина Георгиева

Великотърновският митрополит Григорий временно ще ръководи Светия Синод след кончината на патриарх Максим.

Това каза ловчанският митрополит Гавриил на влизане в Светия синод, където се събират митрополитите от цялата страна. Той обясни, че Григорий ще управлява в следващите седем дни, тъй като е старшият по митрополитско служение член на намаления състав на Синода.

"Смъртта на патриарх Максим е загуба за Българската православна църква", коментира ловчанският митрополит.

"Патриарх Максим е направил много за църквата, особено през годините на разкола. Много се е потрудил да съхрани единството на Църквата и тя да не се политизира", изтъкна митрополит Гавриил .

Той допълни, че смъртта на Максим е изключително сериозно и важно събитие и "патриархът беше на такива години, но ние се радвахме, че беше между нас".

Ловчанският митрополит уточни, че на днешното заседание на Светия синод трябва да се решат много неща около погребението на Максим, да се види дали той е оставил завещание, в което е заявил желание къде да бъде погребан.

Той подчерта, че новият патриарх ще бъде избран според устава на Българската православна църква.

В следващите седем дни временният ръководител на Светия синод трябва да организира избора на наместник-председател на синода. Той пък трябва до четири месеца, считано от днешна дата, да организира избора на следващият български патриарх.

Водещи

Най-четени