Млади специалисти се връщат на работа в България 29.04 | 14:55

Високотехнологична лаборатория за 10 млн. лв. ще обучава кадри на HP и наши студенти

От Кристиан Костурков

Образовани наши специалисти, които са заминали да работят в чужбина, се връщат в България. Това стана ясно по време на откриването на уникалната високотехнологична лаборатория на Hewlett-Packard (HP) в "Бизнес Парк София". Това стана ясно от изказванията на официалните гости на събитието – премиерът Бойко Борисов, посланикът на САЩ Н.Пр. Марси Рийс, транспортният министър Ивайло Московски, генералният директор на "Хюлет-Пакард България" Ираван Хира и др.

"Инвестиция като тази ще накара младите българи да останат да работят в България. Благодарение на HP вече над 500 души, заминали за чужбина, са се върнали в страната и работят за компанията", каза Марси Рийс. Премиерът Бойко Борисов обаче поправи цифрата, като допълни, че специално заради HP в България са се върнали 1500 млади специалисти, а общо заради работните места, отворени в "Бизнес Парк София", на работа у нас са се завърнали над 4000 наши експерти. "Това ме радва. Защото тук се работи с най-висока добавена стойност, най-високи заплати и се откриват най-престижни като професии работни места", каза Борисов.

В новооткритата високотехнологична лаборатория на HP у нас ще се подготвят, обучават и развиват свои проекти не само служители на компанията от страната, но и от чужбина, както и български студенти, съобщи генералният директор на "Хюлет-Пакард България" Ираван Хира. Компанията е сключила договори с Техническия университет-София, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Нов български университет и Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". Възпитаниците на тези учебни заведения ще могат да използват технологичните ресурси на лабораторията за обучение и развитие на техни проекти, допълни Хира.

Новооткритата високотехнологична лаборатория е изграждана в продължение на 2 години, а инвестицията е на стойност 10 млн. лв. "От тези факти можем да си направим извод, че HP гледа на България като на сериозен партньор. Надявам се, че така ние подкрепяме българската държава и наука, така че да се развие и следващото поколение IT специалисти, които да издигнат страната още по-високо в в света на информационните технологии", допълни Ираван Хира. И допълни, че преди 10 години, когато HP е взела решение да инвестира в България, никой не е предполагал, че страната ще се превърне във водеща за информационните технологии. За този период само в тази компания от сектора у нас са били назначени над 6000 специалисти.

Водещи

Най-четени