Мобилните услуги поевтиняват от догодина 10.10 | 10:13

Мобилните услуги ще поевтинеят с 25-40% от догодина, смята шефът на КРС

От Кремена Бедерева

Мобилните услуги ще поевтинеят с 25-40% от догодина. Това прогнозира председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков в ефира на bTV. Без да се ангажира с конкретна дата, според него това ще се случи след намаляване на цената на едро, за което вече има дадена заявка.

"Пряката зависимост между цените на едро и дребно се изразява в 25% до 40% поевтиняване. Такава е реакцията на пазара във всяка една нормална пазарна икономика”, обясни той.

По думите му това няма да се случи благодарение на появата на евентуален четвърти GSM-оператор, който да изиграе ролята на панацея, а в резултат от регулаторната дейност на Комисията.

"Това става чрез пазарните анализи, чрез изявата на някои конкурентни проблеми. Когато ги виждаме, налагаме нови цени. Проблемът в българския пазар не са цените, които са вътре в мрежата, имаме конкурентен проблем за недопускане на клиенти в нея”, каза още Божков.

Той уточни, че предложеният ресурс, към който вече има интерес, не е достатъчен за равнопоставеност с конкуренцията, но е нормално да предизвиква безпокойство в старите играчи. Според него е възможно обаче да се използва само като възможност за участие в пазара, както е в Англия.

По думите му от изразения досега интерес ще има поне двама сериозни играчи. "Този, който ще спечели ресурса, ако е нов играч, предполагам, че ще играе с портфолио от услуги като кабелна телевизия, сателитна телевизия, не само телефония. Може той да поиска и допълнителен ресурс, т. нар. виртуален мобилен оператор от сега играещите оператори”, коментира Веселин Божков.

iNews припомня, че преди дни в публичното пространство се появи информация за обявен търг за четвърти мобилен оператор. След това обаче от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) опровергаха това съобщение.

В случая не става въпрос за "нов GSM оператор”, имайки предвид, че GSM мрежата е от второ поколение (2G) в обхвати 900 MHz и 1800 MHz, а за използване на радиочестотния спектър в обхват 2 GHz, който е предназначен единствено за UMTS мрежи, като част от широколентовите технологии трето поколение (3G).

Началната тръжна цена в този търг е 49,5 млн. лв., а депозитът за участие - 2 млн. лева. Цената на комплекта тръжни книжа е 4 000 лева, като те могат да се купят след обнародване на решението в "Държавен вестник", в срок до 21 октомври.

Заявления за участие в търга ще могат да се подават до 17 часа на 14 ноември. Търгът ще се проведе на 7 декември в сградата на Комисията за регулиране на съобщенията в София.

Победителят от търга ще получи национално покритие при използване на индивидуално определен ограничен ресурс в радиочестотния спектър – 2 х 15 MHz (FDD) в обхват 2 Ghz, допълват от регулатора.

На 1 септември пък КРС взе решение да свали два пъти цените за фиксираните и мобилни услуги.

Веселин Божков заяви, че това намаление на цената се прави на базата на пазарни анализи. "В Европа пазарните анализи се правят от 6 до 24 месеца. Ние работим по европейските практики и излизаме днес в изключително съкратени срокове”, заяви Божков.

Намаляването на цените по терминирането е едно положително решение, което е взела комисията, заяви Иван Вълков, председател на Комисията по транспорт и съобщения.

Според него това е нещо, за което не е нужно да минава един период от време, в което да получим сигнали от ЕК и да взимаме решение под някакво въздействие.

Водещи