Мораториумът върху новите лекарства падна 21.12 | 10:16

НЗОК ще заплати за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование

От iNews.bg

Парламентът прие единодушно отпадане на мораториума върху новите лекарства. Това стана с гласуване на първо и второ четене на Законопроект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Законопроектът беше внесен с подписите на председателите на всички парламентарни групи, предаде бТВ.

Депутатите гласуваха отмяна на параграф 6, който гласеше, че през 2018 г. НЗОК няма да плаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

Мотив за отмяната на мораториума е да се гарантира спокойствие и увереност сред гражданите, че НЗОК ще заплати за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование през 2018 г.

Преди два дни ГЕРБ заяви, че се отказва от приетия вече законопроект. Спорният закон беше обект на президентско вето, което депутатите преодоляха преди седмица.

Водещи

Най-четени