Мрачно бъдеще за нашите деца – все повече малки отпадат от училище 16.01 | 17:53

За година броят им се е увеличил почти двойно

От Христина Рафаилова

Голяма част от българските деца остават без шанс за добър живот. Образованието, което дава възможност за добра реализация, се превръща в мисия невъзможна за все повече подрастващи у нас. 

Според данни, представени от просветния министър Анелия Клисарова пред образователната комисия в НС, през 2013 г. от училище са отпаднали 7000 деца. Това е почти двойно повече от броя на малките, останали извън образователната система през 2012 г. Тогава около 4500 малки са спрели да посещават школото. 

Най-много деца са напуснали класната стая от 5-и до 8-и клас. Положението е най-търпимо в началния курс на обучение. Между 1-ви и 4- ти клас най-малко подрастващи отпадат от училище. 

От думите на просветния министър стана ясно, че най-често бедните ученици са лишени от образование. Основните мотиви за отпадане от училище са социални, а не образователни. 

Управляващите ще положат сериозни усилия за преобръщането на тази свръхнегативна тенденция. Просветното ведомство и социалното министерство разработват стратегия за намаляване на броя на отпадналите ученици. 

Водещи

Най-четени