Мюфтйството скочи срещу закона за радикалния ислям 20.05 | 11:53

Да не се изготвят законопроекти с презумпцията, че мюсюлманите са заплаха за националната сигурност, казват от там

От iNews.bg

В късните следобедни часове на 17 май в София се проведе разширено заседание на Висшия мюсюлмански съвет. Различно от редовните, в това заседание на Съвета присъстваха и членовете на Съвета на духовните водачи, който включва главните мюфтии и председателите на Висшия мюсюлмански съвет от годините на демократическия преход, както и членове на Мюфтийския съвет.

В заседанието на Висшия мюсюлмански съвет, който започна с отправяне на молитва за възтържествуване на правдата в палестинските земи, основна точка беше обсъждане на внесените в Парламента две предложения за изменение в Закона за вероизповеданията. "Висшият мюсюлмански съвет категорично не приема антиконституционните и тоталитарните предложения на "патриотите" в парламента". – сподели председателят на Съвета Ведат С. Ахмед и продължи: "Заедно с това централният колективен ръководен орган на мюсюлманско изповедание изрази своите опасения относно законопроекта за изменение в Закона за вероизповеданията, предложен от БСП, ГЕРБ и ДПС."

Висшият мюсюлмански съвет смята, че законопроектът на трите големи политически формации съдържа положителни моменти и се показва загриженост от страна на държавата към вероизповеданията. Но заедно с тях се наблюдава и желание за пряк контрол на дейността на вероизповеданията и намеса на държавата в религиозните дела. Това особено проличава от делегирането на повече права на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет. Това, обаче, застрашава конституционно гарантираната свобода и автономност на вероизповеданията. Също така повод за тревога в законопроекта представляват текстове, позволяващи двусмислени тълкувания и своеволно приложение.

Желанието на Висшия мюсюлмански съвет е при разглеждане на този законопроект да се спазва принципът на автономността на вероизповеданията, държавата да се отнася еднакво към всички вероизповедания и да бъдат премахнати двусмислените текстове. Също така мюсюлманският колективен орган призовава да не се изготвят законопроекти с презумпцията, че мюсюлманите са заплаха за националната сигурност на страната. Когато се правят закони и се дават свободи, те трябва да се базират на доверието, а не на механизми за контрол, съдържащи тоталитарни нотки.

На заседанието се взе решение до няколко дни да бъде изготвено становище от името на Мюсюлманско изповедание и да бъде внесено в парламента от страна на главния мюфтия. Заедно с това в скоро време ще се свика отделно заседание на Съвета на духовните водачи, който ще разглежда казуса с ислямофобското изказване на прокурор Н. Попова и предвижданите промени в Закона за вероизповеданията.

Водещи

Най-четени