НГДЕК остава на ул. "Баба". Връщат я в центъра след няколко години 09.03 | 10:05

Зам.-министърът на културата не знае защо протестиращите класици търсят помощ от реформаторите

От iNews.bg

"В желанието на ученици и учители Класическата гимназия да е в центъра има резон. Всеки иска да е в центъра. Нормално е гимназия, която се занимава с древни езици и култура да е в културния център на столицата”.

Това каза в ефира на Нова телевизия зам.-министърът на културата Боил Банов. Той припомни, че преди 3 г. е стартирала процедурата за ремонта на сградата на училището, което години наред се помещава на ул. "Баба" в кв. Модерно предградие. Докато тече ремонтът, Класическата гимназия бе преместена уж временно в друга сграда, до Женския пазар. Когато дойде моментът за връщане на училището в отремонтираната материална база, учители, ученици, родители започнаха протести и искаха да останат в центъра.

Той заяви, че с времето Класическата гимназия ще бъде върната в центъра, но това може да стане след няколко години. "Връщането им в момента означава директна загуба на 2,2 милиона лева”, категоричен беше Банов. "Министерството на културата едвам издържа - ние единственото, което правим, е да спазваме закона", уточни още той.

Зам.-министърът на културата потвърди, че 35 учители от Класическата гимназия са депозирали оставките си при директора. "Ние ще разговаряме с тях. Голяма част от исканията им са резонни”, каза той. "Те бяха много притеснени от смъртта на техния колега."

Банов изрази своите съболезнования за кончината на учителя по немски език Бойко Атанасов, който почина миналата седмица. Той уточни, само че той не е бил на среща и не е починал по време и след срещата - това е погрешна информация.

Не мога да говоря за политическа интрига, но голяма част от протестиращите търсят помощ от Реформаторите, като той не знае защо това е така.

Няколко години трябва училището да остане на ул. "Баба", за да не се загубят парите, като зам.-министърът уточни, че ще се започне с насищане от 5-ти клас, за да може да се осигури устойчивостта по-бързо.

Водещи

Най-четени