НОИ и гръцкият осигурителен институт може да си сътрудничат 17.12 | 19:43

Така ще има бърз обмен на данни за удостоверяване на стаж

От Филипа Тодева

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се срещна днес с министъра на труда, социалната сигурност и благосъстоянието на Гърция Йоанис Вруцис. Работната среща е част от съвместно заседание на правителствата на България и Гърция, което се провежда в Атина.

Министър Младенов акцентира върху важността от подписаното тристранно Споразумение между България, Гърция и Румъния в областта на условията на труд и защита на трудовите права.

В изпълнение на документа българската и гръцката инспекции предприеха съвместни проверки в предприятия със смесено участие.

По време на работната среща бяха обсъдени и възможностите за подписване на Споразумение за съвместна дейност в сферата на държавното социално осигуряване между Националния осигурителен институт на България и Социалноосигурителния институт на Гърция.

С подписването на документа гражданите на едната държава, които са работили в другата, ще могат да получат по-бързо необходимите документи за удостоверяване на трудов стаж, подчерта министър Младенов.

Той покани гръцкия си колега на работна среща в България и го информира относно възможностите за провеждане на съвместни експертни срещи в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионалните инициативи на МТСП.

Водещи

Най-четени