НПО-та съдят Столична община заради мръсния въздух 30.05 | 09:56

Не искат обезщетение, а кметството да изпълни задълженията си

От iNews.bg

Неправителствени организации съди Столична община заради замърсяването на въздуха в града. "Решението да заведем този иск не е спонтанно, а е в следствие на натрупаното напрежение през годините както на гражданите, така и на организации срещу бездействието на общината да се справи с този проблем”, заяви пред Нова ТВ Борис Бонев от сдружението "Спаси София" - една от четирите организации, които са се включили в колективния иск. Той съобщи още, че само до март тази година има 37 дни с наднормено замърсяване при 35 дни допустими годишно.

"Колективните искове не са много популярни, но са много полезни инструменти. Ние не искаме обезщетение, а искаме общината да изпълнява обещанията и задълженията си – да ограничава трафика, където има голямо замърсяване и да се предприемат мерки”, заяви от своя страна адвокат Димо Господинов, който е част от колективния иск.

"Категорично не мога да се съглася с тезата, че общината бездейства, тъй като от 2011 г. действа програма за програма за управление на качеството на въздуха. В рамките й всички показатели като олово и бензен са приведени в нормата”, каза зам.-кмет на София по транспорта Евгени Кусев.

По думите му единственото превишение е в нормите на фини прахови частици. "Взетите мерки в тази посока са строителство на метрото и нови автобуси”, допълни той. И подчерта, че общината вече работи и за създаване на система за ранно известяване на населението за дни с повишени норми на фини прахови частици.

Водещи

Най-четени