НПО-тата с апел: По-малко политическо влияние в съдебната система 11.09 | 14:25

Необходима е реформа в прокуратурата, категорични са те

От Теодора Кокаланова

Девет неправителствени организации, наблюдаващи съдебната реформа, поискаха намаляване на политическото влияние във Висшия съдебен съвет. Според тях е необходима коренна промяна на начина на сформиране на кадровия орган на съдебната система.

По думите на организациите ВСС трябва да е разделен на две камари - на съдии и на прокурори и следователи. Освен това експертите настояват съдът отново да заседава на сесии, а да не е постояннодействащ орган. Съдиите смятат, че избраните от парламента членове често са проводник на политически идеи.

Според Александър Кашъмов (програма "Достъп до информация") така може да се елиминира и дисбаланс в системата, предаде БТА. Тезата, че в последните годни магистратите са били подлагани на политически натиск защити и председателя на Съюза на съдиите в България Таня Маринова. Тревожно според нея е това, че политиците не залагат в платформите си онези параметри на съдебна реформа, които са нужни.

Неправителствените организации предлагат съдиите пряко да участват в управлението на съдебната власт, като чрез общите си събрания по места номинират кандидати за ръководни постове. Дебатът за реформата на прокуратурата трябва да се състои с нейно участие, коментира друго от предложенията съдията Борислав Белазелков. Той препоръча да се направи ясна разлика между единоначалие и централизация в прокуратурата.

"Колкото по-голяма е нуждата от реформа, толкова по-голяма е съпротивата", обобщи Маргарита Илиева от БХК. Прокуратурата, според нея, е в крещяща нужда от реформа. Манипулативно било твърдението, че ако ВСС се раздели на две камари, то прокуратурата ще излезе от съдебната власт.

Водещи

Най-четени