На 40 лв. скача глобата за нередовен пътник в столичния градски транспорт 18.12 | 14:00

От iNews

Нови карти и билети влизат в сила в градския транспорт в София от 2023 г.. Подробности разясни директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Хартиеният билет спира да се продава на касите на ЦГМ от 1 януари, но всеки, който си е купил преди това, може да го ползва до 1 март, когато ще бъдат демонтирани перфораторите в превозните средства.

През този период хартиен билет ще се продава единствено от шофьорите в градския транспорт, но на цена от 2 лв., вместо 1,60лв. Хартиеното билетче остава и за тези, които имат навик да го ползват в метрото, но за 1,60лв. ще може да се ползва само за едно пътуване.

Част от новите превозни документи са налични още от септември - годишна карта за ученици и студенти; месечна или годишна карта на преференциална цена за младежи до 26-годишна възраст.

От 1 януари 2023 се въвеждат билети за време, а валидирането на всички превозни документи при всяко пътуване става задължително.

"Ако по време на пътуването се случи някакъв инцидент, с валидираната си карта можете да докажете, че сте ползвали този транспорт. Освен това ЦГМ ще получи повече информация за часовете, в които се осъществяват пътуванията по определени линии, за прекачванията им, за да могат да бъдат направени оптимизации", посочи Дилчев.

Електронните билети за време могат да се зареждат на два вида пластики. На всеки пункт на ЦГМ могат да бъдат заредени 2, 3, 5, 10 билета на тази карта и да бъдат ползвани при необходимост. На пластики могат да бъдат заредени и билети 30+, 60+ или карта за 24 часа или 72 часа.

 

Водещи

Най-четени