На изпроводяк обвинител №1 си пожела повече осъдени престъпници 01.11 | 10:05

Искало му се да направи повече в борбата с престъпността

От Филипа Тодева

Бих искал да има повече осъдителни присъди по знакови фигури, свързани с ръководството на организирани престъпни групи. И сега има такива присъди, макар и малко, някои процеси са на своя финал.

Надявам се и те да завършат с осъдителни присъди. Това заяви избраният за конституционен съдия Борис Велчев, който днес подаде оставка като главен прокурор на България пред ВСС.

Борис Велчев заяви, че си тръгва от прокуратурата като човек, положил огромни усилия и днес прокуратурата изглежда по-добре, отколкото преди 7 години. Той е убеден, че и след 7 години ще изглежда много по-добре, предаде агенция "Фокус". 

"Има период, в който трябва се натрупа повече опит, професионализъм, повече добри практики. Такава беше практиката през последните годни, надявам се този процес да продължи", коментира Велчев.

Той призна, че не е успял да направи много неща за последните години и му се е искало да направи значително повече в противодействието на организираната престъпност, но увери, че е направил всичко възможно.

Вчера президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на Борис Велчев за член на Конституционния съд от квотата на държавния глава.

Велчев беше номиниран от президента Плевнелиев за съдия в Конституционния съд на 20 октомври тази година.

Той трябва да положи клетва в едноседмичен срок от назначаването си.

Борис Велчев пое поста на главен обвинител в България през 2006 година, когато стана най-младият главен прокурор в историята на държавата.

Става известен с това, че е сред първите юристи, поискали категорично да отпаднат имунитетите на магистратите и народните представители.

Водещи

Най-четени