На около 2000 сигнала са се отзовали от ПСС тази зима 15.04 | 19:42

Само в Банско злополуките са 1264

От Мая Александрова

Близо 2000 случая на оказана помощ при инциденти в планините са регистрирани този сезон, съобщиха от Планинската спасителна служба към БЧК. Това беше обявено на брифинг след демонстрация по случай 40-годишнината на специализираната група за обучение на кучета-спасители.

Според статистическите данни злополуките само в Банско за сезона са 1 264. Близо 20% от всички инциденти са сериозни.

Според Петър Чолев, инструктор в специализираната спасителна група с кучета, най-честите причини за възникването на инциденти са мъглата, заради която скиорите се отклоняват от пистите, но наред с това се срещат и самонадеяни скиори и туристи.

По думите на инструктора, спасителните операции протичат по различен начин в зависимост от това дали инцидентът се е случил на самата ски писта или извън нея. Към 11.00 часа обикновено се регистрират първите инциденти и до 15.00 часа всеки ден се работи постоянно.

В Планинската спасителна служба близо 600 души са доброволни планински спасители, а 43 са щатните. Това са хора, които имат друга професия, но във всеки момент, когато ги извикат, се отзовават, разбира се със съгласието на работодателите, каза генералният директор на БЧК доц. д-р Красимир Гигов.

"Те нищо не получават в замяна. Това е жертвоготовност в името на здравето на друг, истинска безкористна помощ и това важи за абсолютно всички доброволци на Българския Червен Кръст", подчерта още Гигов.

Водещи

Най-четени