На опашка за "Зелени карти" за САЩ 02.10 | 09:27

Програмата за разнообразяване на имигрантския поток за 2014 г. отваря в 19:00 часа

От Диана Цветкова

Тази вечер ще бъде отворена Програмата за разнообразяване на имигрантския поток на САЩ за 2014 г., позната като лотарията за "Зелена карта".

Подаването на документи ще бъде възможно от 19:00 на 2 октомври до 19 часа на 3 ноември, съобщава посолството на САЩ у нас.

Кандидатстването е безплатно и по електронен път – електронният формуляр E-DV се попълва на сайта www.dvlottery.state.gov.

Всеки попълнил формуляра получава официален номер, потвърждаващ регистрацията. Този номер трябва да се запази поне до 30 юни 2013 г., защото единствено чрез него участниците ще могат да проверят дали са изтеглени в лотарията за 2014 г.

Информация за избраните се получава на сайта, на който се попълват формулярите след 1 май 2013 г. Кандидатите няма да получават уведомления за развоя на участието им нито по електронната, нито по обикновената поща.

Затова и посолството на САЩ в София предупреждава гражданите да не отговарят на писма или e-mail-и, които съобщават, че са спечелили "Зелена карта". Има и случаи в подобни съобщения да се твърди, че са изпратени от Бюрото по консулски въпроси на Държавния департамент на САЩ, което не отговаря на истината.

Държавният департамент е преустановил практиката да уведомява спечелилите чрез писма по обикновената поща и никога не е използвал електронната поща за тази цел, отбелязват от Посолството на САЩ. Всеки получател на писмо, в което се споменава лотарията "Зелена карта", може да е сигурен, че съобщението е подвеждащо и измамно.

Не се извършват и плащания по кандидатстването. Всеки, който смята, че е жертва на измама, може да изпрати имейл на електронната поща: iv_sofia@state.gov.

Водещи

Най-четени