На парада е прелетял само Ми-17 от съображения за безопасност 06.05 | 15:27

Времето не не позволило останалата част полетите да бъдат извършени

От Мая Александрова

Решението на днешния военен парад да прелети само вертолетът Ми-17 е било от съображения за безопасност предвид метеорологичните условия, обясни началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

В отговор на въпрос Симеонов посочи, че въздушният разузнавач, който премина преди парада, за да провери условията, при преминаването си е бил плътно в облаци.

"Вие знаете, че в облаци не се пилотира в група и, с цел мерки за безопасност, по решение на командването на ВВС, мина само хеликоптерът", каза началникът
на отбраната.

Той коментира, че времето се е прояснило, но вече по-късно, а освен това проблемът не е само при преминаване по трасето над центъра, при което самолетът е бил в облаци, но облачно е било също и над Вакарел.

"Аз също съм разочарован, че авиацията я нямаше, тъй като аз самият съм пилот, но по-добре ли щеше да бъде да направят нещо, което да завърши по друг начин", коментира началникът на отбраната.

Преди това, по време на парада, когато не прелетяха очакваните самолети и вертолети, присъстващи на площада хора изразиха отношението си, ръкопляскайки на преминаващи в този момент граждански самолети.

Попитан не е ли било възможно да преминат поне вертолетите, Симеонов каза, че решението не е негово и този път е оставил командването на ВВС да преценява. Той обаче коментира решението им като правилно, за да се спазят мерките за безопасност и да няма проблеми.

Ген. Симеон Симеонов каза също, че първоначално е имало вариант да преминат и машини "Пустинна котка", но в крайния вариант за парада не е било предвидено преминаването на бронирана техника, допълва БТА.

 

Водещи

Най-четени