На ред са бившите шефове на БДЖ: те вероятно ще станат клиенти на прокуратурата 08.11 | 15:00

Дълговете на холдинга са 689 млн. лева

От Христина Рафаилова

Бившето ръководство на БДЖ може да попадне под ударите на прокуратурата за това, че е водило холдинга към умишлен фалит. Това каза настоящият шеф на железниците Християн Кръстев пред в. "Труд".

Той заяви, че имал доказателство за това. В момента се изготвял анализ, който вероятно ще бъде изпратен на държавното обвинение, стана ясно от думите му. 

По време на предишните шефове на компанията не са били изплащани задължения към кредиторите и доставчиците, въпреки че по сметките на БДЖ е имало налични средства. В същото време върху дължимите суми е била начислявана наказателна лихва. 

Според изпълнителния директор това показвало, че компанията е водена умишлено към фалит. "Работено е с идеята, че БДЖ е излишна на държавата", коментира Кръстев. 

Той информира, че в момента кредитите на холдинга възлизат на 689 млн. лева. Преди месец са били покрити задължения от 27 млн. лв. към няколко банки. 20 млн. лв. от тези средства са осигурени от капиталовия трансфер за 2013 г., а останалите 7 млн. лева са от икономии на БДЖ. 

Кръстев добави, че преговорите с кредиторите текат "с пълна пара". 

Водещи

Най-четени