Навършват се 141 години от Априлското въстание 20.04 | 08:32

Въпреки злощастият му край 2 години по-късно България е поне частично свободна

От iNews.bg

Днес България отбелязва 141 години от Априлското въстание. То избухва на 20 април по стар стил (на 1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстаниците се вдигат на оръжие предсрочно заради предателство. Според плана датата за гръмването на първата пушка е била насрочена за 10 дни по-късно, припомня "Фокус".

Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета в реалните бойни действия се включват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край.

Според много историци и анализатори обаче кланетата и зверствата на турците привличат вниманието на Европа и Русия и в крайна сметка Априлското въстание е постигнало целта си. На следващата година започва Руско-турската освободителна война, довела в крайна сметка до образуването на самостоятелна държава България. След намесата на западните държави обаче границите на страната са намалени значително спрямо териториите, населени с етнически българи.

Водещи

Най-четени