Над 1000 души чакат за получаване на бежански статут у нас 24.07 | 15:18

Пет пъти се е увеличил бежанският поток към България

От Цанка Донкова

Проблемът с бежанците все още не е отминал страната ни. Пет пъти се е увеличил бежанският поток към България, а хората, които чакат за статут, са над 1000. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев в ефира на TV7.

"Потокът се е увеличил в пъти. Ние обаче сме подготвени да поемем до 8000 души", успокоява Чирпанлиев. Бежанците обаче не са доволни от условията в България и държат да бъдат изпратени в Западна Европа, където стандартът на живот е по-висок. Комендантът на лагера във "Военна рампа" Пепи Джуренов смята обаче, че бежанците не полагат никакви усилия за своята интеграция.

"Те искат да отидат в Германия и да източват тамошната социална система", коментира той.

Освен увеличения бежански поток броят на чужденците може рязко да нарасне, тъй като има опасност Германия да върне над 3000 души бежанци обратно в България заради Дъблинското споразумение, което гласи, че веднъж регистриран в дадена страна, бежанецът става нейна отговорност.

Очакванията са, че все пак солидарността в ЕС ще надделее и всяка държава ще поеме отговорност относно бежанците от Сирия, Афганистан и Африка.

Водещи

Най-четени