Над 1000 перничани остават без дом през есента 07.06 | 12:45

40% от тях живеели в стари жилища на „Мини-Перник“ без настанителна заповед и без да плащат консумативи

От Филипа Тодева

Кметът на Перник Росица Янакиева съобщи, че над 1000 жители на града ще останат без подслон през есента. На редовното заседание на общинския съвет стана ясно, че това са хора, които живеят предимно в стари ведомствени жилища на "Мини-Перник" в ликвидация, предаде БТА.

Над 40% от тях обитават апартаментите без настанителна заповед, без договори, не плащат ток и вода. Сега няколко от блоковете трябва да бъдат разрушени, а общината не разполага с резервен жилищен фонд, който да приеме останалите без подслон.

Към настоящия момент над 400 души са настанени във фургони, палатки и общински жилища. Най-много са бедстващите в ромските квартали.

Около 130 000 лв. са постъпили в дарителската сметка на общината за погасяване щетите от земетресението от 22 май. Кметът обясни, че все повече големи фирми се включват в кампанията.

iNews припомня, че два силни труса с епицентър Пернишко причиниха щети на близо 60% от сградния фонд в общината. 300 перничани на ден подават молби за получаване на помощи. Щетите се оценяват на близо 12 млн. лв. Гражданите получават еднократно помощ от 325 лв. Вчера правителството отпусна 200 хил. лв. авансово на общината.

Водещи

Най-четени