Над 20 млн. лв. трябват след щетите от земетресението в Перник 27.05 | 13:19

Все още нямам информация за фирмите, съобщи кметът Росица Янакиева

От Кремена Бедерева

Възстановяването на щетите от земетресението в Перник ще струва над 20 милиона лева, но експертите тепърва ще уточняват сумата.

От вчера общината подготвя документите, необходими на междуведомствената комисия за по-бързо задоволяване на нуждите на най-тежко пострадалите 50-60 домакинства, каза пред БНР кметът Росица Янакиева.

"Моите наблюдения за 77 сгради общинска собственост, които се нуждаят от неотложни възстановявания, както и на другия общински сграден фонд, са средства, които вероятно ще надминат размера от 10 милиона лева. Вероятно толкова или повече, може би и повече, трябва да бъдат и средствата за възстановяване на частния жилищен фонд", смята кметът на града.

Тя допълни, че все още нямам информация за щетите, които са нанесени на фирмите, защото те в тези дни сами се справяха със ситуацията.

Същевременно от МРРБ съобщиха, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова изпраща 21 конструктори – инженери, които да подпомогнат дейността на 28-те Комисии за оценка на щетите от земетресенията в Пернишка област.

Комисиите бяха създадени със заповед на областния управител на Перник Иво Петров. Изпратените допълнително 21 експерти и специалисти ще помогнат за по-бързото приключване на огледите на сградите и оценка на годността им за живеене.

Водещи

Най-четени