Над 200 работници от ОЦК "Кърджали" излязоха на протест 08.05 | 13:36

Металурзите протестират за изплащане на заработените заплати

От Андриян Георгиев

Над 200 работници и служители от ОЦК-Кърджали се събраха днес (8 май) от 10:30 до 11:30 часа на мирен протестен митинг на кръстовището на бул. "България” и ул. "Булаир” в Кърджали, съобщават от КНСБ.

Металурзите протестират за изплащане на заработените трудови възнаграждения, чиято сума надхвърля 1 милион лева, за запазване на работните места, за подобряване на условията на труд в дружеството.

Неяснотата за бъдещето на фирмата и липсата на информация за преговорите между банките-кредитори, собственика на дружеството Валентин Захариев и представители на полската металургична компания "Силезия” АД, кандидат за наемане на цинковото производство, е повода за днешния протест.

Ако няма скорошно решение на проблема на металурзите, инициативният комитет и синдикалното ръководство във фирмата щели да организират и проведат други синдикално-граждански действия.

Преди Великден премиерът Бойко Борисов обяви, че давал срок от един месец за решаване на въпроса с ОЦК "Кърджали". По това време работниците получиха по заплата и половина, но това далеч не са всички пари, които имат да получават. Средната заплата в предприятието е 380 лева. 

Водещи

Най-четени