Над 600 перничани са все още на палатки и фургони 09.08 | 16:57

Кметът на Перник не се притеснява от проверки

От Ивелина Георгиева

600 души в Перник все още са на палатки и фургони след земетресението и няма надежда скоро да се сдобият с постоянен подслон. Това каза кметът на община Перник Росица Янакиева на брифинг в централата на БСП.

След земетресението на база на направените огледи Янакиева е подписала 164 заповеди за пълно или частично разрушаване на сгради, които са домове на перничани.

"Ако предположим, че в една такава сграда живеят минимум 3-ма души, а те са повече - направете сметка колко хора остават без алтернатива", посочи Янакиева. Според нея около 250 до 300 души ще останат без траен подслон в общината.

Янакиева уточни, че до този момента на община Перник са предоставени от държавата средства в размер на 3 319 219 лева. Това са средства, предоставени за дейностите, които общината е вършила за аварийни и неотложно възстановителни работи.

"Никакви 13 милиона не са постъпили, това са средствата - дори общината очаква още 2 милиона за възстановяване на две детски градини", подчерта пернишкият кмет.

Според Янакиева единственото достъпно обяснение за яростните атаки срещу нея са изхарчените средства, предвидени в бюджета за тази година на междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

В края на юли са изхарчени над 85% от целия годишен бюджет на междуведомствената комисия, посочи тя. Кметът на Перник смело заяви, че не се притеснява от никакви проверки и даже се е успокоила в момента, в който е внесено предложението за проверка в прокуратурата, защото поне тя ще бъде извършвана от експерти, които са компетентни.

"Гавра" е точното определение за отношението, което демонстрират управляващите към Перник и перничани, смята депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов.

Броят на разгледаните подписки, постъпили като сигнал за разрушения на сградния фонд в междуведомствената комисия са 288 от постъпилите общо 2700 молби т.е., 10%, при което са удовлетворени молбите на 194 домакинства, а отказите са 94, уточни Найденов.

Това е израз на бездушието на държава към гражданите, допълни той.

1/3 са средствата или около 3 300 000, които са отпуснати от междуведомствената комисия при необходими около 9 500 000 за неотложни възстановителни работи по обществените сгради.

660 хиляди лева са отпуснати на хората, които са пострадали от земетресението от необходими 10 милиона, поясни червеният депутат.

Найденов определи кампанията срещу кмета на Перник за мръсна и непочтена.

Водещи

Най-четени