Над 6400 души са задържани при опит да пресекат незаконно границата ни 07.10 | 14:42

1300 служители на МВР са ангажирани с охраната на българо-турската граница

От Елица Елефтерова

Като външна граница на Европейския съюз, в страната многократно се правят опити за незаконно влизане и излизане към другите страни членки. Над 6400 души, които са се опитали да влязат незаконно в страната, са задържани от началото на годината. Това съобщи на пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.  

1300 служители на МВР са ангажирани с охраната на българо-турската граница, заяви Лазаров и допълни, че почти 100% от опиталите да пресекат границата са задържани.

Над 1200 души са арестуваните, при опит да напуснат държавата нелегално, посочи той. Повечето от тях са задържани на границата ни със Сърбия. По думите на главния секретар на МВР при подобни случай има и осъдени, като наказанията варират от шест до десет месеца затвор.

От МВР посочиха, че към момента у нас не функционират канали за транспорт на имигранти към Западна и Централна Европа.

От МВР съобщиха и за две свои операции от последните два дни, при които са конфискувани над милион и половина къса нелегални цигари. Първият случай е на граничния пункт "Илинден", където вечерта на 5 октомври е бил спрян за проверка лек автомобил. 

В тайник в колата са били скрити 25 800 кутии с цигари. В схемата са участвали и трима гръцки граждани, които са наели българин да вкара цигарите в страната ни. И четиримата са задържани. По думите на Лазаров гърците са извършвали подобна дейност и в миналото.

При втория случай – на 6 октомври мъж е бил забелязан от екипи, докато е преминавал "зелена граница" в района на село Тополница. Той се е движил по черен път, което според Лазаров означава, че в района са действали транспортни коридори за контрабанда. Мъжът се е опитал да избяга, но е бил блокиран от екипите. В автомобила са били открити общо 111 мастербокса цигари.


 

Водещи

Най-четени