Над половината бежанци са деца 19.06 | 19:32

Трябва ни конкретен план за интеграция на имигрантите у нас, смята Маргарита Попова

От Кристиан Костурков

Над половината от бежанците по света са деца. Това стана ясно днес по време на конференция на тема "Партньорство за интеграция на бежанците в Република България", организирана от Комисията по предоставяне на убежище съвместно с Върховния Комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и Българския съвет за бежанци и мигранти, проведена под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. В момента регистрираните като бежанци по света наброяват 60 млн. души, отбеляза представителят на ВКБООН Роланд Вейл. През 2014 г. средно по 42 хил. нови лица са потърсили закрила. В същото време децата, които са били принудени да напуснат домовете си, са 52% от всички бежанци, каза още Вейл.

Тенденцията е валидна и за България, стана ясно от думите на Маргарита Попова. Тя отбеляза, че повече от половината от потърсилите закрила в България, са жени, деца, възрастни и младежи. По думите й тези уязвими групи стават най-често жертва на незаконни практики като трафик на хора и наркотици, на тероризъм. "Този риск, който е с глобален характер, е в основата на радикализацията и екстремизма. Затова трябва да положим усилия да запазим достойнството и правата на търсещите и получилите убежище", допълни вицепрезидентът.

България има нужда от ясен и конкретен план за действие по отношение на интеграцията на бежанците, изтъкна още Попова. Тя допълни, че в тази връзка трябва да бъдат прилагани политиките, предвидени в Националната ни стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията (2015-2020 г.).

"Администрацията ни отвори широко врати за всички институции в България за диалог по актуалната тема, засягаща човешката цивилизация и сигурността на всеки отделен човек. Само заедно можем да преодоляваме стъпка по стъпка тежките проблеми, свързани с тлеещите огнища на конфликти, войни, глад, епидемии, засегнали хора, включително уязвими групи на деца, жени, възрастни", заяви Маргарита Попова. Вицепрезидентът призова за хуманност, за обективен анализ на тревожните тенденции и за прилагане на професионалния капацитет на институциите и неправителствения сектор, за да бъдат решени проблемите, свързани с търсещите и получилите закрила лица.

Водещи

Най-четени