Надежда искала да е равна на Костов 02.04 | 11:12

ДСБ не са допуснали съпредседател на дясната коалиция да е Нейнски

От Филипа Тодева

От "Синьо единство" са искали председателят Надежда Нейнски да бъде съпредседател на дясната коалиция, която се очакваше да създадат с партията на Иван Костов.

До вчера двете формации са водили преговори, но от ДСБ не са припознали Нейнски като бъдещ съпредседател на единната дясна формация.

Това стана ясно на пресконференция на новорегистрираната партия "Синьо единство", която вчера (1 април) оттегли от ЦИК документите си за участие в парламентарните избори.

Зам.-председателят на партията Христо Панджугов отрече оттеглянето на формацията да е плод на страх, че ако е само "Синьо единство" няма да влезе в парламента. Той посочи като причина, че явяването самостоятелно на изборите ще усили разделението, което съществува и досега.

"Листите бяха последният проблем. За нас изобщо не стоеше този разговор. Искахме ясно разписано споразумение", обясни той.

Според Панджугов Надежда Нейнски и Иван Костов са могли да бъдат гаранти за създаването на единна дясна формация. Сега от "Синьо единство" сами ще решават дали да участват в листите на ДСБ, или не.

Генералният секретар на партията Димитър Иванов увери, че това няма да се случи. Самата Нейнски е казала, че няма да участва в листи на разделението.

В момента преговорите между ДСБ и "Синьо единство" са прекратени. Хората на Нейнски няма да участват в изборите. Но вчера не е имало никакви технически проблеми за регистрация, както обявиха от ДСБ.

От "Синьо единство" са искали гаранции, че идеите, заложено в единната им платформа с ДСБ, ще бъдат продължени в основаването на единна партия и това е била единствената им цел. "Явяването на изборите беше само средството това да се случи", обясни Панджугов.

За партията на Нейнски крачка към СДС няма да има. Членовете на формацията припознават демократичния съюз като сателит на ГЕРБ.

Все пак от "Синьо единство" остават на мнение, че само силна, ясна и обединена десница може да изведе страната от кризата. Според тях единната дясната партия ще се забави, но ще бъде създадена.

Водещи

Най-четени