Най-сетне! Здравният министър отиде в "Пирогов" 11.12 | 15:00

Това се случва след седмица напражение

От iNews

Здравният министър проф. Христо Хинков е на среща в "Пирогов" и разговаря с представители на медицинския състав на лечебното заведение. Срещата се състои след едноседмично напрежение между ръководството на болницата и министъра, предизвикало политически скандал в управляващата (не)коалиция.

Поканата беше отправена от шефа на болницата Валентин Димитров в неделя, след като миналата седмица бе направен опит за отстраняването му. 

На 5 декември стана известно, че д-р Димитров е освободен от поста директор на "Пирогов". Дни преди това министър Хинков обяви, че одит, извършен в болница "Пирогов" в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние. Димитров обаче твърди, че от началото на 2023 г."Пирогов" е на печалба.

Ако се установи, че данните в доклада за "Пирогов" са измислени от експертите, които са писали доклада, аз ще си подам оставката, заяви в петък министър Хинков. 

Оставката му беше поискана и от някои политици. Финансовият министър и съпредседател на ПП Асен Василев обяви, че ако някой министър не може да си осигури доверието на депутатите, трябва да подаде оставка.

Костадин Ангелов от ГЕРБ също поиска такава.

"Министърът е действал според правомощията си. Ако нещо се оспорва, това е дали основанията му са верни, или не. Ако министър Хинков е имал основания, тогава той е действал правилно и директорът на болницата трябва да понесе съответните санкции. Ако се окаже, че основанията не са подкрепени от проверяващата институция, значи проблемът е при министъра", коментира пък премиерът Николай Денков.

 

Водещи

Най-четени