Намаляват срока за настаняване в кризисни центрове 27.03 | 20:58

През 2011 г. 266 деца са ползвали услугите им

От Филипа Тодева

Кризисните центрове за деца вече ще бъдат профилирани според кризисната ситуация, в която е попаднало детето, и необходимостта от конкретна подкрепа. Това съобщиха от Държавна агенция за закрила на детето.

През 2011 г. общо 266 деца са ползвали услугите, предоставяни от кризисните центрове в страната. В края на миналата година 95 деца са били настанени в тези центрове, като 48 от тях са попаднали там поради някаква форма на насилие, а 15 на трафик. 17 са децата, настанени поради бягство от вкъщи.

И. д. председател на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов са утвърдили Методическо ръководство за предоставяне на социалната услуга "кризисен център”.

Целта на документа е да се регламентират условията за разкриване и функциониране на кризисен център, както и да се определят минималните изисквания, обуславящи качеството и стандарта на услугата.

Кризисните центрове според целевите групи деца, за които се предоставя подкрепа и закрила, ще за 3 вида: за деца до 18 години, жертви на насилие; за деца до 18 години с девиантно поведение и в конфликт със закона; за деца до 18 години, жертви на вътрешен и/или външен трафик, с цел сексуална или трудова експлоатация.

Заради разнородните целеви групи и необходимостта от различен тип подкрепа към всеки кризисен център ще се обособят по две звена – звено за кризисна интервенция и звено за психо-социална подкрепа.

Обособяването цели да помогне за преодоляването на първоначалния шок и работата с жертвата в по-дългосрочен план, като се надграждат и подкрепят възможностите за възстановяване от травмата.

Новото в подписаната методика е, че независимо от нормативно регламентираният 6-месечен срок за ползване на услугата "кризисен център”, препоръчителният срок за предоставянето й става 3 месеца. Според спецификата на всеки конкретен случай срокът за ползване може да бъде удължен, но за не повече от 6 месеца.

Ръководството е разработено след широко обсъждане в мултидисциплинарна група от експерти на МТСП, ДАЗД, АСП, Националната комисия за борба с трафика на хора и неправителствени организации. Методиката в в съответствие с действащата нормативна уредба - Закона за закрила на детето, Закона за социалното подпомагане, Закона за защита от домашното насилие и правилниците за прилагането им, както и на Наредбата за критерии и стандарти за социални услуги за деца.

При разработването й са взети предвид и Координационният механизъм за взаимодействие при работа по случаи на деца, жертви или в риск от насилие и взаимодействие при кризисна интервенция и Координационният механизъм за рефериране и обгрижване на непридружени деца и деца – жертви на трафик, завръщащи се от чужбина.

Водещи

Най-четени