Намаляват финансирането на програмата „Зелена София“ 20.03 | 12:43

Общината ще изгражда спортни площадки в училищата

От Филипа Тодева

С 50 хил. лв. ще бъде намалена програмата на столичната община "Зелена София". Това стана ясно на днешното заседание на общинската комисия по екология, предаде БТА.

Така фондът на тази програма ще бъде свит до 150 хил. лв. От тази година критериите за кандидатстване ще се утвърждават от кмета на София. През 2011-та са били подадени 236 проекти за облагородяване на междублокови пространства и градинки, но са одобрени 68.

От тази година освен сдруженията и етажните собственици – читалищата също ще могат да кандидатстват по програмата. Това решение трябва да бъде гласувано на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

Предстои общината да подготви и типови проекти за изграждането на спортни зали за общинските училища.

Амбицията на кмета Фандъкова е реализацията на тези проекти да започне още от следващата година. За миналата година общината вече е ремонтирала 80 училищни салона и 20 спортни площадки в училищата.

 

Работна група начело с главния архитект на София Петър Диков ще изготви проектите.

Кметът Фандъкова обеща да бъде използвана всяка финансова възможност, за да се осигурят условия за спорт във всички училища. Тя обаче не се ангажира с конкретен срок. "Още повече, че ние заварихме ситуация, в която имаше много училища, в които изобщо нямаше физкултурни салони”, припомни тя.

Предстои ремонт на спортния салон на училището в кв. "Суходол", ще се разширява и съществуващият в Първа английска гимназия. Спортен салон ще бъде изграден и във Френската гимназия, ще има и ремонт на басейна и салона в училище в кв. "Овча купел".

Днес, 20 март, кметът откри и първите общински скуош зали в дворовете на училища. Фандъкова откри зали в двора на 148 ОУ "Проф. Д-р Любомир Милетич” и 157 ГИЧЕ "Сесар Вайехо” в присъствието на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и кмета на район "Слатина” Антоанета Апостолова.

Освен в 148 ОУ "Проф. Д-р Любомир Милетич” и 157 ГИЧЕ "Сесар Вайехо” в район "Слатина” е изградена скуош зала и в 138 СОУ "Проф. Васил Златарски”.

За реализацията на двете скуош зали в "Слатина” са вложени общо 284 000 лева, от които 154 000 от Столична община чрез общинския приватизационен фонд, а останалите от Министерство на физическото възпитание и спорта.

Проектната документация в идейна и техническа фаза за монтажа на двете спортни зали, разположени в дворовете на 138 СОУ "Проф. Васил Златарски” и 148 ОУ "Проф. Д-р Любомир Милетич”, 157 ГИЧЕ "Сесар Вайехо”, е финансирана и възложена от район "Слатина” на Столичната община.

Сградите са публична общинска собственост. Всяка от тях е със застроена площ 108 кв.м, включително игрална зала, спомагателен блок, както и съблекални. В тях могат са се организират и други спортни занимания като аеробика, каланетика, земна гимнастика, карате, борба, народни и модерни танци, шах, фехтовка, тенис на маса и др.

 

Водещи

Най-четени