Насред разгара на атентатите: Останахме без хора борба с тероризма 07.04 | 13:34

СОБТ няма достатъчно наличен персонал, пробва да набира от МВР, но без големи успехи

От iNews.bg

Пореден сериозен проблем пред България и нейните власти. В момент, в който по света се случват ежедневно атентати и никога досега броят им не е бил толкова голям, у нас се появи остра липса на хора, които трябва да се борят и предотвратяват терора. Това става ясно от официално писмо на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В писмен отговор на депутатски въпрос тя посочва, че в момента Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) не разполага с достатъчно кадри и има свободни позиции. Нещо повече – в последно време служителите в антитерористичната служба са намалели, съобщи БГНЕС.

Заради естеството на работа на баретите, Бъчварова не посочва конкретика, но уточнява, че към настоящия момент броят на работещите служители в СОБТ не покрива щатната бройка на службата. В тази връзка е издадено писмо на главния секретар на МВР от 07 декември 2015 г., с което е указано на ръководителите на структурите от МВР да осъществяват управленско съдействие за кадровото обезпечаване на СОБТ.

Вицепремиерът уточнява още, че всеки месец със заповед на командира на баретите се определят и дати, на които се провежда вътрешен подбор на служители от системата на МВР, които да попълнят поне част от липсващите. "Предвид липсата на задължителна военна подготовка в България, е направена преценка, че за нуждите на СОБТ е необходимо да се търсят служители, които имат първоначален професионален опит в структурите на полицията”, уточнява вътрешният министър. След етапите на вътрешен подбор следва сформиране на отделни групи най-малко от осем души от издържалите тестовете кандидати, а впоследствие и тяхното обучение в рамките на три месеца.

Според Румяна Бъчварова въпросът с кадровата обезпеченост на СОБТ нямало да се реши с автоматичното назначаване на нови кадри. "Не е въпрос на управленско решение за попълване на щатната численост, а по-скоро изискване, отговарящо на спецификата на специализираната структура”, пише още Бъчварова.

Водещи

Най-четени