Нашите военни и колегите им в НАТО били неравнопоставени 10.10 | 11:36

Военният министър иска повече инвестиции в армията

От Елица Елефтерова

Има пълна неравнопоставеност между 10-те категории, които ползват правата на ранно пенсиониране, и българските военнослужещи, а също така и спрямо колегите им от други страни. Това заяви в ефира на TV7 министърът на отбраната Ангел Найденов. По негово разпореждане е направена сравнителна таблица с условията, с които се ползват военнослужещите за ранно пенсиониране в 12 страни членки на НАТО и в 5 други държави.

От тези 17 държави само в Босна и Херцеговина и в Македония има изисквания като в България, тоест правото на ранно пенсиониране, освен с трудов стаж, да бъде обвързано и с навършване на определена възраст. Найденов направи сравнение и с някои страни като САЩ, Великобритания, Франция и Русия, в които няма такива изисквания към военните. Той допълни, че у нас са най-високите граници за навършване на определен осигурителен стаж и служба в армията.

"Българските военни отговарят на всички условия за ранно пенсиониране – 27 години осигурителен стаж и пределна възраст, след навършването на която се изисква пенсиониране – от 54 до 62 години. По отношение на тези условия сме напълно еднакви с другите държави в региона и членките на НАТО", коментира Найденов.

Относно бюджета на министерството за следващата година военният министър заяви, че има три приоритета, които ще се стреми да бъдат финансирани. На първо място е бойната готовност и бойната подготовка на българската армия. Това означава осигуряване на необходимите боеприпаси и горива, както и условия, в които да се реализира тази подготовка. На следващо място е възстановяването на необходимата техника.

Третият приоритет е социалната политика в рамките на Министерството на отбраната.

Найденов посочи, че очаква бюджетът за следващата година отново да е малко над 1 млрд. лв., като стремежът е да се осигурят допълнителни финансови средства за инвестиции в отбраната. Той посочи също, че сме близо до критичната граница българската войска да не може да изпълнява своите задължения.

Това се дължи на недостатъчната модернизация в армията, орязване на средства или нефинансиране в сектора, което от своя страна ни изправя пред риск въоръжените сили да не могат да изпълняват ангажиментите си. "Все още обаче има достатъчно квалифицирани хора, на които може да се разчита и можем да изпълняваме своите задачи", завърши той.

Водещи

Най-четени