Не войната гони бежанци към България, от 8 по-малко от 1 е сириец 14.10 | 08:26

Почти половината мигрантска вълна към границата ни идва от Афганистан

От iNews.bg

Войната в Сирия не е причината за мигрантската вълна, заливаща България от началото на тази година. Гражданите на тази страна са сред най-малките етнически групи, влезли у нас. Според данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) от Нова година насам в България са били заловени общо 16 000 нелегални мигранти. Под 2000 от тях са дошли от Сирия. Което означава, че на всеки 8 бежанци, по-малко от 1 е сириец. По-голям е делът на иракчаните, за които също се смята, че бягат от войната в тяхната страна. Но пък там конфликтът е на по-малка територия. Досега границата ни е била премината от 4000 граждани на Ирак. Така излиза, че само 1 от трима мигранти в България бяга от "Ислямска държава" и бойните действия в завзетите от терористичната групировка територии.

Точно обратното е положението с хората от Афганистан и Пакистан. Преобладаващият брой мигранти, пресекли незаконно границата ни, идват от тези две държави, като афганистанците са в пъти повече. Броят им е 7000 души, а на тези от Пакистан – 1300. Така излиза, че почти всеки втори бежанец у нас е от някоя от двете държави.

Ако мигрантският поток продължи със същата сила в оставащите два месеца и половина до края на годината, то 2016 г. ще се изравни по броя на чуждите граждани, които бяха влезли нелегално на българска територия и през 2015 г. Тогава те са били малко над 20 000, предаде БГНЕС.

Над половината бежанци у нас са представители на силния пол, сочат още данните на ДАБ. 57% от мигрантите, които са били регистрирани през септември са мъже, 32% са деца и едва 11 на сто са жени. Също така влизащите у нас бежанци като цяло са без никакво или с много ниска степен на образование. Без никакво са 22%, 26% са с начално, а 29% - с основно. Едва 4 на сто от мигрантите, пресекли българската граница, са с висше образование.

Водещи