Не се плашим само от гнева на природата, има риск от радиационни и промишлени аварии 16.04 | 16:45

Кабинетът взема мерки в Програма за защита на населението

От iNews.bg

Правителството прие Стратегия за намаляване на риска от бедствия. Нейният хоризонт е 2020 г., а основната й цел – предотвратяване и намаляване на неблагоприятните последици за човешкото здраве, социално-икономическата дейност, околната среда и културното наследство в България вследствие на природни и причинени от човешка дейност бедствия.

В Стратегията са формулирани четири приоритета за постигане на заложената цел.

Първият е развиване на устойчива национална политика и осигуряване на стабилна правна и институционална рамка за намаляване на риска от бедствия.

Вторият е идентифициране, оценка и мониторинг на рисковете от бедствия, разширяване и поддържане на ефективни национални системи за прогнози, мониторинг, ранно предупреждение и оповестяване при бедствия.

Третият е изграждане на култура за защита при бедствия на всички нива на управление и в обществото чрез използване на опита, обучението, научните изследвания и иновациите.

Последният приоритет е намаляване на съществените рискови фактори и повишаване на готовността за ефективно реагиране при бедствия на всички нива на управление.

Стратегията прави анализ на основните природни и причинени от човешка дейност опасности, съществуващата правна рамка, подготвеността и координацията между отговорните институции за намаляване на риска от бедствия. Към нея са разработени и две приложения – на природните и причинени от човешка дейност опасности в България и Пътна карта с основните дейности, отговорници и срокове.

Като основни и реално съществуващи за страната ни са описани сеизмичната опасност, опасността от наводнения, свлачища, горски пожари, метеорологични явления като засушаване, силни ветрове и смерч, обилни снеговалежи, снежни бури, екстремни температури, ядрени или радиационни аварии, промишлени аварии и аварии при превоз на опасни вещества и материали.

Изпълнението на Стратегията ще се финансира от държавния и общинските бюджети, фондовете на Европейския съюз и на други международни организации.

Правителството прие днес и петгодишна Национална програма за защита при бедствия. Тя представлява основен документ за политиката в областта на предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и аварии и очертава насоките за създаването на ефективна, ресурсно и технически осигурена национална система за превенция и реагиране при бедствия. Основен приоритет в Програмата е извършването на анализ и оценка на рисковете от бедствия на територията на страната и тяхното картографиране.

Одобрен е и планът за изпълнението на Програмата през 2014 г., който описва конкретните дейности на министерствата и ведомствата за тази година. Те са свързани с оценка и картографиране на рисковете от земетресение, ядрена и радиационна авария и геоложки риск; приключване на оценката на риска от наводнения и изготвяне на карти на заплахата и карти на риска; подготовка на органите на изпълнителната власт и на силите за реагиране при бедствия; доизграждане на сиренната система като част от Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението.

Водещи

Най-четени